Thursday, September 25, 2008

adakah kata-kata mengundang binasa?


Lately i got the feeling that i'm being too B.O.S.S.Y.

One of my classmates commented on being bossy and not considering other people's problems when i give orders. yes, i am a leader and i have to give orders, but there are times when i am over the top, i think. maybe that's how my friends thought about me. when i am in a group, i found that i like to give orders to people. i don't like any work to be done at the last minute and in the end we can't do any work done.

i like to say anything straighforwardly and cynically and some of my friends are already hurt by what i said. seriuosly, i thought that nobody will get hurt anymore because that's who i am... i am like this since i was little...

mungkin ramai orang yang akan terasa dengan cara percakapan aku yang agak selamba dan kurang berfikir...bukan tak berfikir langsung, tapi aku rasa honesty is the best policy...kan kita belajar kat sekolah rendah... daripada apa yang aku perasan, perkara pertama yang kuar daripada mulut orang tu adalah ape yang terpendam di hatinya. yang betul2 dorang nak cakap tapi tak sampai hati or tak berani...

contoh:

A dan B tengah sembang2 kosong.....

A: pe la ko ni...cakap tak cover langsung...

B: biar la. ko lagi la, cakap dalam kelas kuat gle...cam gedik pulak...

A: pe? ko kutuk aku ek?

B: takde la...aku main2 je...lawak je kot..jgn terasa...

sebenarnya B maksudkan ape yang nak dicakapnya tadi...

tapi dia nak simpan dalam hati je, cuma terlepas cakap...

kesimpulannya di sini, menjaga kata-kata amatlah penting...

tapi, kita tak boleh selalu nak terasa je dengan kata-kata orang...mungkin orang tu berniat baik...tak bolehke kita nak bersangka baik dengan orang? susah sangat ke? kalau kita tengok perkara dari sudut negatif, maka negatiflah kita.. 

Rasulullah ada bersabda, orang yang banyak kata-kata tu banyak ruginya, something...tak berapa nak ingat... tapi pointnyer, orang yang bercakap kosong amatlah merugikan diri sendiri...sebab tu la kita kena bercakap yang bermanfaat saja...

reminder untuk diri ini dan orang lain...

3 comments:

aisya said...

yea erni. dulu aku pon x ley trime kowt org ckp straight to the point ni. tp i think, now i need it for improvement. we cant prevent people if they want to talk bout us. it's up to us whether to accept it or not.
kalo rase btul, ubahla sikap. kalo org tu ckp utk menyakitkan hati kite, say bye2. people's words wont make u die.

bout that bossy thingy..haha... i think 'tegas' shud be an appropriate word. kalo x tegas, keje x siap la wei.definitely, in a group we need a BOSS!

Zarith Shafie said...

erm.. terasa sket ngn pe yg ko ckp..
tp, bout the bossy thingie, ku x da masalah untuk menerima arahan cuma maybe agak x suka ngn cara pemberian..
trasa cam kitorang (or should i say aku?) yang kene buat.. even tho it's not like that, i kno..
cuma, terasa sebegitu.. heh..
so.. maapkan daku..
ku x da masalah dengan cynics.. cuz da sangat bese ngn anda n arep.. heh..
let's make it work together shall we??

keen said...

saya suka ke'bossy'an anda!! hohoho~
mungkin sebab aku sngt malass kot... tp, apsal aku macam terasa part ckp kuat sangat dlm kelas tuu?