Saturday, October 25, 2008

dia roommate saya

saya nak cerita pasal roommate saya....

nama dia nurul adibah, orang panggil dia adib je..

saya sayang roommate saya, walaupun saya tak pernah luahkan dalam bentuk kata-kata.

dulu, saya takdelah sayang dia sangat, tapi sekarang sayang dia..

kenapa?

sebab dia sangat baik..

sebab dia selalu ingatkan saya kepada Allah...

sebab dia membantu saya sedar kembali...

sebab dia selalu kejutkan saya di awal pagi, supaya saya tak terlepas subuh..

sebab dia selalu bagi nescafe kat saya..

sebab dia selalu pinjamkan duit kat saya waktu saya terdesak....

sebab dia selalu belanja saya...

sebab dia selalu pinjamkan buku kat saya...

sebab dia selalu hantarkan bakul dobi saya...

tapi apa yang buat saya sayang sangat kat dia, 

dia tak pernah marah walau sekali pun dengan saya....

walaupun kata-kata saya kadang-kadang menyakitkan hati...

dia sentiasa sabar dengan saya...

tak pernah sekali pun dia meninggikan suara...

dan, 

dia tak jemu-jemu cerita pasal Islam pada saya..

dia mengajar saya sayangkan Islam..

dia sentiasa ajak saya kepada kebaikan...

kerana itu, 

saya sayangkan adib!

"Ya Allah ya Tuhan kami, berikanlah cahaya dan petunjuk kepada kami agar kami sentiasa tetap di atas jalan ini, ya Allah...Kuatkanlah kecintaan kami kepadaMu..."

11 comments:

ana_khadijah said...

Salam...

itulah cinta kepada seseorang kerana agamaNYa...
kerana adib igtkan ko ttg agama..
kerana adib menolong ko di waktu susah n senang
kerana dia sabar melayan ko
sebab bile ukhuwah islam itu benar2 terjalin
kte akan sygkan seseorang itu sebagaimana kte sygkan diri kite atau lagi...

semoga ukhuwah itu tetap terjalin dan berakhir di syurga Amiin

ammar said...

huahua...best ke adib tu? nak rase gak mcm mane best tuh..=P

NaMa SaYa ErNi!!! said...

nak rase ke ammar?
huh

~aozora~ said...

erni comeynye arnab tuh!!!
sy syg adib juga ~ (^_^)

NaMa SaYa ErNi!!! said...

ye time kasih, saya memang comel...
saya pun sayang adib~~~

Aisyah Ismail =) said...

erni bidin!!!!

kali pertama aisya dgr ttg post ttg adib ni.. time tgh supper dgn adib.. wkt tuh pon sbb ttbe sabrina citer..

huhu daku yg membacanya pon terharunya rasa.. ape tah lagi adib.. ape pon.. 'pujian leh bawa ke neraka' =) jgn puji adib lelebey.. nanti dia bukan meninggi.. tapi membesar haha.. habis sempit kelas ktorg (jgn mara ea adib).. tp ape pon.. nak kata... emm harap2.. aisya pon dpt jadi mcm adib...

utk erni.. awak pon best gak.. sbb awak la kumpulan kita dapat no 1 dr bawah dalam MPI hahaha =p

khas utk adib.. aisya..paa..mimi..ijah..basyu..n ecah.. mesti bangga ada papa macam adib hehe.. semoga terus semangat mnruskan prjuangan kita! =)

adib said...

PERUTUSAN UNTUK ROOMATE...
ASSALAMUALAIKUM,
Ern..aku rsa ko dh exaggerate..aku slalu rsa brsalah kt ko sbb aku rsa aku x dpt nk jdi roomate yg baik. Bnyk tanggungjwb yg aku rsa aku x tunaikn kt ko sbnarnya..sorry sangat2!...bila aku reflect balik kisah kita..macam lawak pon ada..Mula-mula sblum aku dtng KMB, brkali2 aku solat hajat mntak spy Allah berikan aku seorng roomate yg memahami, baik hati, x berkira dn boleh bwk aku dkt ngan Allah..siyes..punya laa risau .sbb 1st tyme nk duduk hostel..jauh dr family lak..awal-awal dtng KMB aku rsa sngt sedih sbb ko asyik stik dngn kengkwn Jasin ko..trkulat-kulat aku sensorang..aku siap x sabr-sabr nk tunggu 2nd year ntuk pindah bilik, dok sorang..hehe..i thought i didn’t pray hard enough 4 Allah to answer me..but as tyme passed by, Allah develop perasaan Mahabbah tu dlm diri aku,,dn jugak ko..best. Kita start belajar memahami diri masing-masing. Aku start share bnyak benda dngn ko..hampir segala kepeningan dn kebingungan aku cita kt ko..cam ganti tempat mak aku plak laa..sbb aku start belajar yg x semua benda boleh diceritakn kt mak aku dah..bila tinggal jauh dr dia dn x berada depan mata dia, nnt akan mnyebabkan dia risau lebih-lebih..Alhamdulillah, Allah bagi kt aku ko..hopefully Allah akan terus wujudkan perasaan mahabbah(wa rahmah?) tu dlm diri ini dn ko jugak..insyaAllah..

yep! btul ckp ecah.."pujian bley bwa ke neraka"..apa-apapun segala pujian selayaknya diberikan kpd Allah yg menciptakan aku, ko dn segala isi dunia ni..

I LOVE YOU TOOOO!!ADIB SAYANG ERNI JUGAK!PAPA SAYANG NENEKK..hehehe..
THANK YOU YA ALLAH!!!

NaMa SaYa ErNi!!! said...

huhu!

izziygbest said...

wow...
adib tu papa saya...
saya pun syg kat dia..
saya akn tunggu roommate saya lak buat mcm ni...

bashu said...

wahh btul la aisyah ismail.bangganye dpt papa cm adib =) eh erni ni nenek kite eh?

aisyarazak said...

huuuuuu,...sobs2. *terharu*

utk roommate angkat x nak tulis ka? hehe

btw...leklok kat manchester. nnti de masa aku pi lagi. haha