Wednesday, October 22, 2008

motivasi

beberapa hari yang lalu seorang kawan yang rapat datang menemuiku.

"erni, aku malas. tolong bagi motivasi kat aku."

wah, dah lama tak bagi motivasi kat orang. tiba-tiba teringat pula komen kinah.

"anda memang suka memotivasikan orang. tapi, kadang-kadang cara tak betul. lain orang, lain caranya"

kaki berhenti sebentar. bagaimana kalau tersalah cakap? 

tak kira.

tiba-tiba terfikir. aku memang suka memotivasikan orang. adakah aku menerima apa yang aku bagi tau kat orang untuk diriku sendiri?

aku bagitau orang supaya jangan bazir masa. 

aku bagitau orang supaya isi masa terluang dengan perkara berfaedah rather than lepak.

aku bagitau orang supaya mengutamakan akhirat lebih daripada dunia.

aku bagitau orang supaya jangan jadikan kerja perkara utama.

aku bagitau orang supaya sentiasa ingatkan Dia.

aku bagitau orang supaya jangan jadikan homeworks and assignments sebagai tuhan.

aku bagitau orang supaya ingat tujuan hidup kita.

aku bagitau orang supaya meletakkan agama di tempat utama.

now it's time to reflect.

5 comments:

WhisperOfMyHeart said...

Erni, bg saye.... Kalo orang tu x suke cara wak bg motivasi, mungkin die x kan gi cari awak. Tp die cari awak, maksudnye, awak ni mampu lar memberikan motivasi kat die. But then, x semua orang same. Kalo org tuh mintak awk bg motivasi, & awk dh bg ape yg trmampu, biarlah org tu evaluate sndri. Kalo die x suke, maybe die dh x kan mintak awk bg motivasi dh. Tp sy faham lar ape kerisauan awk. Sy pun mghadapi benda yg same. Sy pun suka mngajak org buat baik, tp ibadah sy sndri sy rasa cam x lengkap. Pape pun, tlg la jgan berhenti memoticasikan orang. Mane la tau.... ade jugak orang yg berubah kerana dengan kata-kata awk....besar pahala tu...

WhisperOfMyHeart said...

Erni, bg saye.... Kalo orang tu x suke cara wak bg motivasi, mungkin die x kan gi cari awak. Tp die cari awak, maksudnye, awak ni mampu lar memberikan motivasi kat die. But then, x semua orang same. Kalo org tuh mintak awk bg motivasi, & awk dh bg ape yg trmampu, biarlah org tu evaluate sndri. Kalo die x suke, maybe die dh x kan mintak awk bg motivasi dh. Tp sy faham lar ape kerisauan awk. Sy pun mghadapi benda yg same. Sy pun suka mngajak org buat baik, tp ibadah sy sndri sy rasa cam x lengkap. Pape pun, tlg la jgan berhenti memoticasikan orang. Mane la tau.... ade jugak orang yg berubah kerana dengan kata-kata awk....besar pahala tu...

ana_khadijah said...

ermm...setuju dengan kata-kata farah
tapi somehow Allah dah firman 'jangan kamu(orang berimn) perkatakan apa yang tidak kamu lakukan' so bagi ijah...ape yg kite ckp kat org adlh peringatn tuk diri kite jugak...which mean bukan kite xley sebut kat org bende baik yg kite xbuat...boleh jer,...
tapi lepas tue...kite same2 la buta dgn org tue..besides when a person comes to u ask for advice..take that chance erni, ajak sama2 buat baik...

mungkin kwn itu hanya dtg meminta nasihat dan pergi tanpa mengambil apa2 dr nasihat ko...
be optimis, klo die xnak terima apa yg ko dah bagi..ko masih punye hati ko sendiri utk igtkan diri sendiri..
sebab itu mungkin cara Allah nak igtkan kite ape yg kite dah lupe...

jus remember Allah itu Maha Bijaksana, mcm2 Dia boleh buat utk tarbiyah kite

lin said...

性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,ut聊天室

宮保雞丁Alex said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社