Friday, October 31, 2008

penat


"malas la nak datang irp, penat.."

"ala, penat la nak buat homework, nak tido la"

"malas nye nak makan, penat gila ni"

"nak tido dulu, biarlah pg remedial lambat sikit.."

"tak kisah datang lambat pon kelas...malam tadi stay up buat homework..penat.."

penat. penat. penat. 

macam-macam benda yang kita buat setiap hari..

tapi kepenatan sering dijadikan alasan.

tak nak sesuatu, jadikan penat sbg sebab.

penat sangatkah kita ni?

setakat kerja sekolah.

setakat IB.

setakat A-Level.

setakat medic student.

setakat pelajar?

itu sajakah peranan kita?

itu sajakah tanggungjawab kita?

ingat mak kita tak penat ke? layan anak-anak.

ingat ayah kita tak penat ke? cari duit untuk kita. bagi makan kita.

ingat cikgu kita tak penat ke? ajar kita sampai faham.

ingat adik-beradik kita tak penat ke? layan kerenah kita.

ya, semua orang penat.

tapi, jangan sampai orang pun penat nak layan anda yang selalu penat.

Rasulullah tak pernah penat sampaikan kebenaran.

jadi, patutkah kita berasa penat sedangkan separuh daripada kebenaran pun kita tak sampaikan lagi?

patut ke?

macam tak je.

ya, manusia perlukan rehat.

tapi, ibadah itukan rehat bagi kita..

solat itukan merehatkan kita?

rehatkan minda.

tenangkan diri.

penat. mindset. psiko.

saya pun penat, anda pun penat.

kalau semua orang penat, 

sape yang nak memimpin ummah?

3 comments:

~shida~ said...

hmmm...betul tu..bagus2...alhamdulillah..=)

Anonymous said...

Salam alaik...
kebetulan singgah kat blog nie..
yeap kalau nak diikutkan penat, memang sampai bila2 pun kite penat...

u got ur point there when u talk abot the prophet who never finds tiredness to tell abot Islam

yeap, even the most BIGGEST ONE never tired to listen to our problems..HE, the CREATOR, NEVER TIRED..

balasan kite utk die..penat?
penat? sebab aper? yes, kte mgkin perlukan masa utk diri sendiri..
tapi SANG MURABBI pun xpenah lelah utk umat..

mungkin kte xpernah penat utk beribadah pdNYA..specifically solat..
tapi camner lak ngan blaja? isnt it jugak satu ibdah?
erm...

mungkin selain mempersoalkan ttg penat kite perlu give n take kot...
kalau kwn kte penat, start la irp lambat sket..consider he needs time to rest because terlalu penat, ape yg kte blaja pun xmasyuk jugak

dan mungkin demi menjaga hati kwn2 irp, kite mintak la irp tue start lmbt sket, slow talk klo terus ckp penat [saper tahu mereka lagi penat cume mereka jer tahan?] cuma DIA jer yg tahu..

stakat tue jelah pjg lak saya nie..
daripada:
hamba ALLAH yg sentiasa memikirkan kemaslahatan umat..

erni said...

anonymous la sangat...
anyway, thanks la yek cik...
saya akan mempertimbangkannya...