Friday, December 12, 2008

Gulai daging


"mok masak pe hari ni?"

"gul-la(gulai) daging"

"urm, sedapnya"

sedapnya gulai daging. lebih-lebih lagi kalau mak yang masak. sangat sedap. walaupun orang lain cakap tak sedap, tapi pada anak-anaknya, mesti sedap.

"mana lagi sedap, mok punye gul-la daging ke, masak siakap 3 rasa kat restoran semalam?"

"eh, mestilah yang mok masak."

bukan tipu, bukan bodek. semua anak akan cakap masakan paling best ialah yang dimasak oleh mak sendiri. 

sebab tu la, kalau dah kahwin, si lelaki akan complain, "pesal awak masak tak sesedap mak saya masak?" "saya nak awak masak macam yang mak saya selalu masak." hurm, lepas tu si perempuan mulalah menelefon mak mertuanya ataupun maknya sendiri tanya resepi. tapi bila dah masak, rasanya masih tak sama dengan yang mak dia masak. 

(pengalaman di atas bukan pengalaman saya, cuma berdasarkan pemerhatian terhadap kakak-kakak saya dan kakak-kakak ipar saya yang telah berumahtangga.)

sebab tu la, kalau bab masak memasak ni, memang penting kalau dah kahwin. 

(hurm, mujurlah saya masih muda, not nowhere near nak kahwin)

tapi ingatlah wahai rakan-rakanku, syurga di bawah telapak kaki ibu.

15 comments:

aisyarazak said...

hurm.
mmg betul pon.
selera ikut suami.
like in my home, my mum never cook ikan keli cuz my dad x makan.
so i was 18 when i first ate ikan keli during post-spm camp. n in kmb.

dulu kan orang tua2 slalu ckp perempuan belaja tinggi2 pon tmpat kat dapo gak. i do agree to some extent...belaja tinggi2 tp kene reti bezakan halia ngn lengkuas jgak!~ eheh =P

ok kene belaja masak. err.. tayah kot. its natural in me. =P

NaMa SaYa ErNi!!! said...

aisyah..natural?
hahaha

khilafaharmy said...

Masakan Ibu yg terbaik...
X kisah ibu sendiri atau ibu orang lain.. semua terbaik...
Tugas Ibu yang terberat...
X kisah ibu sendiri atau ibu orang lain.. semua terberat...
Telapak kaki Ibu yg termulia...
X kisah telapak kaki Ibu sendiri atau Ibu orang lain.. semua termulia...
....
Kalau nak ikutkan, pujian utk ibu xkan habis... tapi kne brhenti dlu,.. nnti x blh stop..

adlan wafi said...

ni dialek mana erni?

aisyarazak said...

ko gelak ernibidin!
siap ko..aku sepahkan brg atas katil aku. tanak kasik ko tido lagik. :P

NaMa SaYa ErNi!!! said...

to adlan,
huhu..terengganu+johor..

to aisyarazak,
sepahkanla..aku move to katil fasya...
hahhaah

hazwan roslan said...

looks delicious!

:)

~aozora~ said...

erni.."not nowhere near nak kahwin"? hehe..mane la tau kan..even lame lg kne practice sket2 dr skrg.. =P
btw np kte rs mak kte msk plg sdp compare ngn org lain masak? nape stiap org claim msakan mak die lg sdap. kalo sume claim mcm tu, masakan sape sebenarnya sedap? hehe..juz curious..adakah sebab 1st makanan masuk dlm mulut kte hasir dr air tgn mak kte? so kte dh biasa? (shudn't be an argument pon)
whatever it is..sayangilah ibu anda dan jgn lupa belajar masak ye kawan2!(^_^)

NaMa SaYa ErNi!!! said...

ye hazwan, mmg sedap!! huhu..
asmak, jgn cbe nak timbulkan tok discussion di sini ya..
cukup2 lah dgn essay dan presentation tok hari tuh..
hahaha

~shida~ said...

aiii..mesej yang cube disampaikan dapat kufahami..tetapi aku lebih tertarik dengan "not nowhere near nak kawen"..hehe...adakah ku terlepas dari mengetahui sesuatu?=P

aisyarazak said...

ye shida...
anda telah terlepas sesuatu yg besarrrrrrr di situ.
ehehehehhe....padan muke ko erni.
aku bantai letak brg aku atas katil fasya gak. padan muke ko lagi skalik. :P

* cerite di atas adalah rekaan semate2 tiada kene mengene ngn ernibidin atau namasayaerni!!!! atau erna. mekasih.

NaMa SaYa ErNi!!! said...

korang buat cte ek ecah ngn shida...hurm xpe...aku kunci pintu bilik aku..tanak bg korg msuk...haha..pdn mke korg plak

aisyarazak said...

sian la adib nak kuar cmner? :P

hazwan roslan said...

aisya mmg cmni..

biar je die..

hoho..

NaMa SaYa ErNi!!! said...

aisyah, adib ble kuar ikut tingkap...dia kan kecik..hahahah..
urm, mmg btol pon hazwan..aisyah memang cam ni..ntah pape ntah..