Thursday, January 1, 2009

azam tahun baru 2009/1430H



di tahun baru ini, macam-macam yang saya harapkan...tapi yang paling utama, saya nak BERISTIQAMAH...

- saya nak solat berjemaah 5 waktu 
- saya nak baca Quran selalu
- saya nak belajar hadis + mantapkan ilmu tentang islam
- saya nak berzikir sepanjang masa
- saya nak control kesabaran + taknak marah orang
- saya nak qiamullail selalu
- saya nak senyum sepanjang masa
- saya nak utamakan bg salam + ucap "terima kasih"
- saya tak nak gelakkan orang + underestimate org lain
- saya nak kuasai pelbagai cabang ilmu
- saya nak buat baik kepada semua tanpa mengira balasannya
- saya nak buang jahiliyyah dalam diri
- saya nak bg kad burfday yg sy buat sendiri kpd sume yg rapat dgn saya (esp family)
- saya nak ketahui isu semasa lebih mantap!
- saya nak dapat 45 utk IB Exam
- saya nak baca atleast 1 buku seminggu (yg tak berkaitan ngn academic)
- saya tak nak melepak tak tentu hala
- saya tak nak melengah2kan solat
- saya nak selalu lakukan perkara sunat
- saya nak siapkan semua homework on time
- saya nak kurangkan cyberslacking
- saya nak bersuara lebih banyak dalam kelas + beri idea bernas
- saya tak nak berhutang lagi
- saya nak bercakap yang penting sahaja
- saya nak selalu menangis + jarang ketawa
- saya tak nak mintak duit sesen pun kat abang dan kakak saya
- saya tak nak berbelanja yang tak perlu
- saya nak simpan duit utk infaq + beli basikal utk kembara johor ke perlis after IB + amik lesen kereta
- saya nak jadi ketua IRP paling best
- saya dah tak nak balik umah setiap weekend
- saya nak gandakan usaha dakwah kepada family
- saya nak jadi contoh yang baik kpd rakan
- saya tak nak jadi beban keluarga saya
- saya nak mintak maaf setiap kali buat salah (esp kpd family)
- saya nak berbaik dgn adik saya
- saya nak buktikan saya bukan org yg tak berguna
- saya nak tolong org buta melintas jalan
- saya tak nak kurang ajar dgn org tua lg
- saya nak perbaiki akhlak saya
- saya tak nak menyesal lagi
- saya tak nak bazir masa
- saya tak nak procrastinate lg
- saya cuma nak cari redha Allah

SAYA NAK JADI MUSLIM MUKMIN YANG BERKUALITI YANG MAMPU BUAT ORANG LAIN KAGUM DENGAN ISLAM 

InsyaAllah.

Amin.


8 comments:

elbaeraqy said...

mantap giler!

~aozora~ said...

org kate..azam2 yg kita buat kena lihat setiap hari. biar kita trus berusaha utk capai matlamat kita tuh. boleh la print n tampal dalam bilik ke (^_^)

NaMa SaYa ErNi!!! said...

owh, jgn risau as..sy da tulis besar2..memang nak tampal kat bilik...haha..senang2 datangla melawat bilik ye..

NaMa SaYa ErNi!!! said...

hurm, mantap ke? ammar ak rase summary tahun 2008 ko lg mantap...hehe

iman ka said...

nak tiru..! lagipun azam ko on public display :P

NaMa SaYa ErNi!!! said...

tak kesah pon..kalau positif, mari kita lakukan bersama-sama!

moony said...

erni..gambate!semoga diberi kekuatan utk melaksanakannya..tlng ingtkn aku skali noe..

Muhammad Saifulrudin said...

pergh!!!!!konpem bleh a