Friday, September 4, 2009

come home

background music: one republic - come home


oh, bila terfikir lagi beberapa minggu je nak fly ni, terasa nostalgic. akan meninggalkan malaysia buat masa yang lama. satu tempat yang sangat berbeza. dah 19 tahun tinggal, belajar, menetap kat malaysia, tiba-tiba nak pergi tempat orang. untuk masa yang agak lama. 5 tahun. budak kecik dah besar dalam 5 tahun. lepas 5 tahun, anak sedara yang paling kecik pun dah 10 tahun. dah besar tu. well, bukannya tak balik langsung dalam 5 tahun. terima kasih kepada teknologi dan mara yang memberi duit, bolehlah balik kalau simpan duit sikit2. teknologi pun ada. boleh ym, skype, facebook, dan bermacam2 lagi. sekarang bukan 10 tahun dulu, teknologi dah maju.

lepas pergi tempat orang, akan rasa rindu kat tempat sendiri, rindu kat mak ayah, keluarga, kawan2 yang masih disini. bila kat sini, takdelah rasa nak rindu sangat. minggu lepas, masa kat umah abang, yang dah diduduki sejak bulan julai. dan berzaman tinggal kat situ. dah bosan dah pun, rasa macam tak sabar2 nak balik rumah sendiri. tapi, bila dah balik, gaduh ngan adik la, kena marah ngan akak la. konflik dengan mak la. tarik muka la. gaduh la. macam2. lagi2 aku ni yang useless kat rumah. tak buat kerja langsung. orang lain adalah nak tolong2 mak masak ke, apa ke, yelah kan, nak fly, kena la pandai masak. tapi aku tak kisah langsung. reti masak ape je pun. nasi goreng,mi goreng, sambal2...ala benda2 mudah. nak masak lauk2 complicated memang x reti la. setakat level ayam masak kicap je ha. gulai sme jangan cerita la. sup2 lagi la. betapa malasnya aku sampai fikir nanti nak makan roti jela. oat pun ok. ya Allah, pemalasnye aku ni.

dah tau diri tu pemalas, tapi tak suka kalau orang cakap aku malas. sebab aku dah tahu aku malas, so tak suka kalau orang lain yang bagitau aku malas. huh. apa punya perangai. teruk betul.

bila mak aku cakap, kenapalah kau tak macam akak kau, walau tak reti masak pun, tapi still jenguk2, tanya, kalau2 ada nak tolong. ni tak, tengok pun jauh sekali. hurm, beberapa orang dalam family yang dah label aku macam tu. pemalas. sanggup tidur tak beralas cadar sebab malas nak kemas cadar bila bangun tidur. yalah, benda yang paling aku tak suka buat ialah kemas cadar, katil, etc. tak tahu kenapa. benda yang aku rajin buat cuma belajar. haha nampaknya mereka belum kenal aku yang sebenar. rajin belajar? tu zaman pmr ada lah. sekarang dah malas. pemalas, menghabiskan duit je, mengahabiskan beras. tau mintak duit, tapi keje tak nak. teruk.

tapi, seteruk mana pun aku, di sini tetap rumah aku, tetap family aku. nothing can change that. tak kisah pun. orang boleh kata apa mereka nak, tapi aku tetap aku. aku yang buat pilihan apa yang aku nak buat. aku cuba untuk jadi yang terbaik.

walau seannoyed mana pun aku dengan lawak bodoh yang tak kelakar adik beradik aku, diorang tetap adik beradik aku. walau lain macamana pun perangai aku dengan adik beradik aku yang lain, aku tetap sebahagian daripada family.

urh, my chest is hurting while writing this post.

apa pun, doa je yang aku mintak, duit yang aku pinjam aku akan bayar balik, insyaAllah. bila aku ada duit.
aku tau family aku takkan baca post ni pun, tapi x kisah la. it's the thought that counts.

masih mencuba untuk menjadi yang terbaik.

harap2 usaha itu berkali ganda di bumi Manchester, insyaAllah.


Hello world
Hope you're listening
Forgive me if I’m young
For speaking out of turn
There’s someone I’ve been missing
I think that they could be
The better half of me
They’re in the wrong place trying to make it right
But I’m tired of justifying
So i say you’ll..

Come home
Come home
Cause I’ve been waiting for you
For so long
For so long
And right now there's a war between the vanities
But all i see is you and me
The fight for you is all I’ve ever known
So come home

I get lost in the beauty
Of everything i see
The world ain’t as half as bad
As they paint it to be
If all the sons
If all the daughters
Stopped to take it in
Well hopefully the hate subsides and the love can begin
It might start now..
Well maybe I’m just dreaming out loud
Until then


Come home
Come home
Cause I’ve been waiting for you
For so long
For so long
And right now there's a war between the vanities
But all i see is you and me
The fight for you is all I’ve ever known
Ever known
So come home

Everything i can’t be
Is everything you should be
And that’s why i need you here
Everything i can’t be
Is everything you should be
And that’s why i need you here
So hear this now

Come home
Come home
Cause I’ve been waiting for you
For so long
For so long
And right now there's a war between the vanities
But all i see is you and me
The fight for you is all I’ve ever known
Ever known
So come home
Come home

5 comments:

Aisyah Ismail =) said...

erni... ingat kata2 aku smalam... aku sentiasa ada di sisi mu.. ngeh2.... aku rela je mendengar luahan hati erney yang manjaaaaaaa nih hahahahaha.. ko nih memang manja laa erney.. lagi manja dr aku..

xpe2.. nnt ko dh kawen.. ko rajin laa insyaAllah =)

kuikuikui tringat pe yg disembang an smalam

MimY LianA said...

sembang x ajak kan. cis.
erni. aku pon sdeh lak rsenye. sbb xmenjadi ahli keluarge yg baek kat rumah ni. sob3

erni. kite jmpe di sane lah ye. isk isk. (bukan ini sejarah kite)

NaMa SaYa ErNi!!! said...

ok ok....haha aku x kisah pun aku pemalas..haha.,.sape x ske, masalah die la...

kinkin said...

hehehe. aku pun selalu kene marah. dan ayat mak mesti ada part ni: "tolonglaa mama sebelum awak pergi."

sedihnya nak pergi. rasa cam nak belasah diri sendiri sebab ngada2 mintak oversea. but Allah's plan is greater than ours.

adlan wafi said...

i like this song...;)

lagu ni dahla sedih...