Tuesday, September 1, 2009

Suhaila's donat!


Kepada rakan kelas saya Suhaila, selamat terbang ke Olomouc. Semoga selamat, sejahtera dan berjaya di sana.


resepi donut su:

-Tepung 1kg
-gula (dikisar) -1 cawan
-marjerin/planta - (lbh kurang sengenggam la)... Read More
-telur sebiji
-yis 1 paket (larutkan dalam air)
-air (+- 1 cawan)

gaul sumer bahan2 tu hingga sebati. Campur kan air sikit2 sehingga membentuk doh. Uli dan uli sehingga anda rasa ulian anda dah rasa best. (Bahagikan doh yg besar tu kepada 3 atau 4 doh yg lebih kecil.. nanti senang nak bentuk)Then, biar about 30 minutes supaya tepung naik.

then, bolehla bentukkan doh ikut bentuk yg disukai..tak kisah la bulat ke, pintal2 ke.. asal leh makan..

Panaskan minyak..lepas dah bentuk donut tu, jgn goreng terus.. tunggu jap supaya donut tu naik lagi..

Goreng donut sekejap je.. Once masuk dalam kuali, always balik2 kan donut tu hingga warna keemasan.. (jgn hitam sgt)

lepas dah siap tu.. gaul2 ngan gula (yg dah dikisar) dan MAKAN !!!

Selamat Mencuba.. senang je..
Nana dah pernah try... anda bila lagi?
=D

3 comments: