Saturday, October 31, 2009

orang lain nak pergi sekolah pun susah


orang lain nak pergi sekolah pun susah.
panas terik, takde bangunan yang kukuh, takde peralatan yang bagus.

orang lain nak pergi sekolah pun susah.
jalan sikit, dah kena tembak, kena bom semua.

orang lain nak pergi sekolah pun susah.
duit takde, uniform takde, buku pun takde.

orang lain nak pergi sekolah pun susah.
kena jalan berbatu-batu, takde public transport, takde kasut pun ada.

orang lain nak pergi sekolah pun susah.
sebab even rumah dia takde.

orang lain nak hidup pun susah.
kita, cek balik r diri kita.
bersyukur sikit.
kita takde hak nak rasa kurang. sebab semua ni pun bukan kita punya. kaki, tangan, anggota badan, harta benda.
pinjam je ek. nanti kalau dah kena bagi balik, takde ape yg kita boleh buat dah.

kalau ada peluang nak belajar sungguh2, walau kat mana pun kita berada, gunakan peluang tu sebaiknya.
sebab,

orang lain nak pergi sekolah pun susah.

6 comments:

Aisyah Ismail =) said...

moga Allah memeliharamu erni (^_^)

itana said...

"kalau ada peluang nak belajar sungguh2, walau kat mana pun kita berada, gunakan peluang tu sebaiknya."

thanx erni ^_^

itana said...
This comment has been removed by the author.
itana said...
This comment has been removed by the author.
classmate yang lama hilang said...

yo..thx Erni..
yep orang lain nak pergi sekolah pun susah..
again..thx so much..

NaMa SaYa ErNi!!! said...

sape classmate aku yg da lama hilang tu?