Tuesday, June 29, 2010

muhasabah result exam

rasanya dah lama tak update blog ni. dah hampir2 mati dah blog ni. last sekali update masa nak exam final semester 2. lepas dapat result barulah ada post lain. result saya taklah "flying colours" macam orang lain. dan boleh dikatakan teruk jugalah. dalam sejarah hidup saya rasanya inilah result exam paling teruk pernah saya dapat.

walau bagaimanapun, saya tak adalah sedih sangat. atau terlampau kecewa sampai menangis 7 hari 7 malam. tidak sama sekali. hidup perlu diteruskan. dan berusaha lagi dan lagi supaya lepas ni dapat improve result exam. terima kasih lah kepada sebahagian rakan2 yg asyik memberi tazkirah, mungkin tak mahu saya kecewa sangat, padahal happy je. sebab saya rasa sangat bersyukur sebab result saya teruk. ada second chance untuk saya improve lagi. ada masa lagi untuk prepare supaya saya dapat perform lebih baik lagi.

kita belajar bukan sebab nak lepas exam ye rakan2. exam tu cuma satu medium je untuk uji kita punya kefahaman dari semasa ke semasa. exam bukanlah Tuhan. ada orang sanggup bunuh diri, kecewa berhabis2an, ungkit dari semasa ke semasa result examnya yang tak memuaskan, sampaikan mereka menganggap exam itulah yang segala-galanya dalam hidup. bukan.

sebelum exam, kita doa banyak2 mintak Allah bagi yang terbaik untuk kita, kejayaan kepada kita etc. dan usaha sehabis baik. lepas result keluar, haruslah diingat yang bukan sebab performance kita yang mantap kita akan berjaya, ataupun sebab pemeriksa kita dpt markah tinggi atau rendah. semuanya ketentuan Allah. Allah lebih tahu. jadi tak guna kita menyesali diri sendiri, marah diri sendiri, atau yg lebih teruk, marah kat Allah sebab bagi kita result yg kita tak nak. mestilah Allah knows best. daripada kita sedih, cuba kita duduk kejap, istighfar, dan muhasabah, fikir yang apa yang kita dpt tu adalah yang terbaik untuk kita, dan mestilah ada kebaikannya, untuk kita jugak. kalau kita ikut perasaan saja, mestilah kita akan fikir macam2 benda buruk. carilah ketenangan dalam doa dan dalam ingatan kepada Allah.

kepada kawan2 yang belum dapat result exam, sabar, and prepare yourself, just in case. ingat Allah lebih berkuasa dan lebih mengetahui daripada kita, examiner, sape2 lah.
kepada junior2 kmb yang bakal dapat result IB pun, ingatlah, kita dapat fly ke, kita x dapat fly ke, insyaAllah itulah yang terbaik untuk kita, dan tak kira apa pun yang terjadi, bersyukur aje. ingat ramai lagi orang yang x dapat peluang nak belajar, yang lebih teruk lagi keadannya daripada kita. mestilah rezeki tu masing2 punya, tapi, kadang2 kita kena sentiasa ingat yang lebih unfortunate supaya kita lebih bersyukur. dan apa2 pun yang terjadi, Allah knows best.

good luck.

2 comments:

khadijah rusli said...

salam
result dah kuar ke? xpe result kite berdasarkan usaha kita...faham kan erni? hehehe

moga Allah bagi kau lebih kekuatan dah kerajinan lepas nie..amiin


so, KEEP MOVING FORWARD!!

May He loves U more than i do

NaMa SaYa ErNi!!! said...

haha ijah.
ye result da kuar. aku fail.
aku paham, hehe.
ni pengajaran la bg aku.
tu la malas2 lg.
takpe aku dah insaf dah ni.
cuti summer ni kena stadi bebanyak.
so aku akan balik manchester awal,insyaAllah. maybe dalam pertengahan august.

may He loves you more than I do as well.