Saturday, August 7, 2010

look into my eyes

semua orang ada benda yang mereka takutkan. ada yang takut hantu, ada yang takut tempat tinggi, ada yang takut mati, ada yang takut labah-labah, takut air, takut naik kereta, takut naik kapal terbang. macam-macam. the list is neverending. saya pun tak dapat describe dengan perkataan perasaan takut. semua orang mengalaminya dan semua orang akan faham rasanya.

semalam, saya bercerita pasal ketakutan yang saya alami kepada kawan saya mimi. (mimi lagi! takde orang lain ka). secara jujurnya banyak benda yang saya takutkan. takut nak balik manchester, takut nak exam lagi 2 minggu, takut belajar medic, especially bila dah makin meningkat yearnya, takut nak jadi doktor, takut takut takut.

tiba-tiba hari ni saya dengar lagu ni. macam ni lirik dia.

Look into my eyes
Tell me what ya see
U don't see a damn thing
Cuz u can't relate to me

U blinded by our differences
My life makes no sense to u
I'm the persecuted one
U the red, white and blue

Each day u wake in tranquility
No fears to cross your eyes
Each day I wake in gratitude
Thankin' God He let me rise

Ya worry 'bout your education
And the bills u have to pay
I worry 'bout my vulnerable life
And if I'll survive another day

Ya biggest fear is getting a ticket
As ya cruise your Cadillac
My fear is that the tank that's just left
Will turn around and come back

Yet do u know the truth of where ya money goes
Do u let the media deceive your mind
Is this a truth that nobody knows
Has our world gone all blind
Yet do u know the truth of where ya money goes
Do u let the media deceive your mind
Is this a truth that nobody knows
Some one tell me

Oh let's not cry tonight
I promise you one day it's through
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

Oh shine a light for every soul
That ain't with us no more
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

See I've known terror for quite some times
57 years so cruel
Terror breathes the air I breathe
It's the check point on my way to school

Terror is the robbery of my land
And the torture of my mother
The imprisonment of my innocent father
The bullet in my baby brother

The bulldozers and the tanks
The gasses and the guns
The bombs that fall outside my door
All due to your funds

You blame me for defending myself
Against the ways of my enemies
I'm terrorized in my own land
And I'm the terrorist

Yet do u know the truth of where ya money goes
Do u let the media deceive your mind
Is this a truth that nobody knows
Has our world gone all blind
Yet do u know the truth of where ya money goes
Do u let the media deceive your mind
Is this a truth that nobody knows
Some one tell me

Oh let's not cry tonight
I promise you one day it's through
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

Oh shine a light for every soul
That ain't with us no more
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

American do ya realize
That the taxes that u pay
Feed the forces that traumatize
My every living day

So if I won't be here tomorrow
It's written in my fate
May the future bring a brighter day
The end of our wait

Oh let's not cry tonight
I promise you one day it's through
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

Oh shine a light for every soul
That ain't with us no more
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters
oh, tajuk dia: look into my eyes. by outlandish.

sebenarnya mesej lagu ni nak sampaikan kepada orang-orang di luar sana, especially orang Amerika pasal nasib rakyat2 Palestin. Kalau tengok video klip dia, mereka gambarkan kanak-kanak kecil Palestin macam dalam cerita 'Little Red Riding Hood' versi moden dan askar-askar Israel sebagai serigala.

tapi, apa yang membuatkan saya sedar tentang ketakutan saya ialah

Each day u wake in tranquility
No fears to cross your eyes
Each day I wake in gratitude
Thankin' God He let me rise

Ya worry 'bout your education
And the bills u have to pay
I worry 'bout my vulnerable life
And if I'll survive another day

Ya biggest fear is getting a ticket
As ya cruise your Cadillac
My fear is that the tank that's just left
Will turn around and come back

tiap-tiap hari kita bangun pagi dalam keadaan aman, tak kisah apa., kita kisah oh pagi ni breakfast apa, nasi lemak ke, mi goreng ke, nasi goreng ke; sedangkan mereka yang berada dalam keadaan macam ni, bersyukur kalau pagi ni mereka hidup lagi, dan keluarga mereka masih ada bersama mereka, untuk hidup mungkin sehari lagi sahaja. point penting nye ialah dalam keadaan begini, kesedaran yang mati akan menjengah bila-bila masa sangat tinggi berbanding kita yang leka dalam kemewahan kita, dalam keamanan ini. jadi mereka lagi bijak daripada kita, walaupun kita belajar tinggi2 sekali pun, sampai kena naik kapal terbang 14 jam nak pergi belajar, sebab orang yang bijak ialah orang yang selalu ingat mati, betul tak?

kita bimbang dan takut pasal pelajaran kita, sama ada kita boleh pass exam ke tak, kena repeat paper ke tak, kena balik awal ke tak untuk resit exam, sedangkan banyak lagi perkara yang kita kena bimbangkan. mungkin lebih baik kalau kita stop fikir pasal kepentingan diri sendiri dan fikir pasal kepentingan orang lain pula. kalau semua orang nak fikir pasal diri sendiri, apalah nak jadi dengan dunia.

come on, people. wake up. the ummah needs us. stop thinking about small matters because we have bigger problems ahead of us. Palestin masih belum milik kita sepenuhnya.

4 comments:

:) said...
This comment has been removed by the author.
:) said...

takut dan harap..

nice an.

rabbi yassir wa la tu'assir.

take care erni.

loves,
u know who :)

~aozora~ said...

erni! sy suke post ni n sy sgt suka layout,colour bru blog awk! sy suke =) xsaba nak jumpe lg n keje same2! inshaallah do ur best! =D

Jelita said...

Assalamu'alaikum Wr. Wb.

ya Erni, I Love That Song :D
and I Love your blog too :D
take a visit to my blog, can you?
nice to meet you :D
Jelita from Indonesia :D
Take Care :D, Keep Spiritful :D !!!

Wassalamu'alaikum Wr. Wb.