Tuesday, November 25, 2008

I T G S, bisnes, econs...

walaupun time2 genting nak dekat exam, tp saya masih ada masa nak update blog...hurm,mungkin sebab sekarang tengah study itgs...jadi, saya rasa macam nak cerita pasal internal assessment subject itgs - information technology in a global society.
di sini bukan nak promote itgs, atau nak ape-apelah...cuma nak reflect diri sendiri, sebagai seorang yang dah pilih subjek ini setahun setengah yang lalu.

internal assessment (IA) itgs terdiri kepada 3 bahagian - logbook, project dan report...
semuanya adalah lebih kurang sama saja. prosesnya bermula pada semester 1 semasa cikgu Azlinda brief kami pasal projek ni. pertama sekali kami kena cari seorang yang boleh dijadikan client dan solve problemnya menggunakan IT. projek yang kami buat nanti terpulanglah kepada masalah yang client tu ada. biasanya student2 akan buat website, database program, or interactive multimedia presentation menggunakan teknologi Flash (seperti yg saya buat). agak leceh kalau tak tau macamana nak buat mende2 tu. mengikut pandangan cikgu, projek mestilah agak gempak. kalau nak buat website kenalah bersungguh2, macam website yang betul2 tuh...kalau tak pandai guna dreamweaver ke, flash ke, visual basic ke, kena la master dulu. semuanya kena belajar sendiri dan explore sendiri. bak kata cikgu, everything is in the internet...hurm, memangla, tapi nak faham nye satu hal..

logbook pulak kena diisi setiap hari. dari proses cari client, solving problem, product development, kenalah isi. sepatutnya tiap2 hari, tapi sebab kami selalu procrastinate, date dalam logbook kenalah tipu2, kalau tak kena potong markah. in the end, logbook tu akan jadi setebal buku Biology CJ Clegg (ada yang separuh buku Campbell pun ada).

report pun kena buat jugak. report ni macam logbook, cuma lebih formal. word limitnyer 2500 je, tapi macam tak logik sebab banyak gila kena explain. baru 1 part yang sikit dah nak dekat 2000. banyaklah kena edit nanti. tambah lagi 1500 boleh buat EE (mengingatkan EE IT ku yang tak siap2 lagi...).

buat product 1 hal...nak master software, masukkan data...sakit mata asek pandang laptop jer...boleh CVS (computer vision syndrome) cam ni. bila product checking jer, barulah sume budak2 it cuak...barulah nak bukak2 laptop klik2 taip2 sana sini. huhu~~. PROCRASTINATION KILLS!

setahun buat IA...markahnya 35, banyak tuh...takle buat main2...boleh menentukan dapat 7 ke tak... kepada sume budak2 it, sabar jela...kita hantar 1st week of January kan...pastu mungkin boleh lek sikit..

budak business dan econs juga rasa begitu....rumate saya tak tido siapkan 4 commentary econs. jiran sebelah bilik saya pun bersengkang mata siapkan ia business... sama je semua..
hakikatnya, IB memang begini... nak buat macamana..kita dah dipertanggungjawabkan untuk menghadapi IB. so hadapi jelah! jangan merungut, jangan mengalah, kerana apabila kita mengalah, kita adalah orang yang KALAH!

kalah dengan diri sendiri sebab tak mampu tonjolkan potensi diri. kawan saya kata, sebenarnya otak kita ni tak ada limit pun. the mind controls the body. kalau kita kata kita boleh, maka kita boleh lakukannya. ingatlah, Allah tak menilai hasil, tapi usaha yang kita lakukan...

jadi, lepas ni, janganlah kata:
"alah, aku kena buat lagi banyak daripada ko...ko budak econs, ia sikit jer..budak bisnes ngan it lagi kena buat banyak daripada ko...setakat 4 commentary....satu malam boleh buat."

"alah, ko budak it..tekan2 laptop boleh buat...kitorang kena kaji 4 artikel n extract the econs things out of it.."

YELAH TU.

banyak sangatlah yang kita kena buat.

mak cik cleaner kat blok tuh kena buat kerja lagi banyak daripada kita. cuma kita je yang tak sedar, sebab kita terlalu pentingkan diri. mungkin kita rasa kerja kita banyak as an IB student, as an ITGS student, as an Econs student, as a Business student, tapi...

SAMA JE.

ayah saya cakap " belajar memangla banyak kerja. semua benda susah. mana ada senang. kalau kita nak dia susah, dia akan jadi susah. kalau kita rasa dia senang, maka senanglah ia..."

so sekarang ni, stop thinking only about ourselves. buka mata, buka minda, buka hati...orang lain punya susah kita tak peduli...orang lain bersengkang mata cari duit nak provide makanan untuk anak2...kita, makanan dah disediakan...tak payah cari jauh2, pun nak bersungut?

for once, think about others as well.

10 comments:

majin said...

Goodluck sem 3!

Aisyah Ismail =) said...

salam.. sorry for the unconvinience.. in case u dont know.. i've change my blog url.. http://www.aisyaumayra.blogspot.com/ =)

Anonymous said...

My friend and I were recently discussing about technology, and how integrated it has become to our daily lives. Reading this post makes me think back to that discussion we had, and just how inseparable from electronics we have all become.

I don't mean this in a bad way, of course! Societal concerns aside... I just hope that as memory becomes cheaper, the possibility of transferring our memories onto a digital medium becomes a true reality. It's a fantasy that I dream about every once in a while.

(Posted using SerVo for R4i Nintendo DS.)

Anonymous said...

singles peachtree city [url=http://loveepicentre.com/]picture piano singles night[/url] free animated dating ecards http://loveepicentre.com/ speed dating in london

Anonymous said...

world travel gude http://greatadventures.in/tours/china-tours-packages-shanghai stream light travel trailer by gulf stream
[url=http://greatadventures.in/tours/driving-tours-through-british-columbia]eyewitness kids travel books[/url] work from home travel [url=http://greatadventures.in/tour/emmylou-harris-tour]emmylou harris tour[/url]
megelan travel supplies http://greatadventures.in/plane-tickets/discount-plane-tickets-to-canada
[url=http://greatadventures.in/car-rental/discount-rental-car-in-miami]baby trend travel system reviews[/url] cheap travel magazine [url=http://greatadventures.in/travel/buy-your-own-travel-business]buy your own travel business[/url]
small lightweight travel trailers http://greatadventures.in/cruises/easy-cruises-nicea sears travel [url=http://greatadventures.in/tourist/twin-pines-tourist-park-paihai]twin pines tourist park paihai[/url]

Anonymous said...

travel between bahama islands http://atravel.in/expedia_orbittz-expedia-cheapflight jewelers screwdrivers travel
[url=http://atravel.in/airlines_airlines-growth-in-the-last-6-years]rabbit sci fi time travel[/url] visa india travel [url=http://atravel.in/expedia_expedia-vacation]expedia vacation[/url]
travel trailer forest river flagstaff dealer http://atravel.in/maps_zip-code-maps-tulsa-oklahoma
[url=http://atravel.in/tours_lancaster-bus-tours-sight-and-sound]slow travel to pompeii[/url] bcaa travel insurance [url=http://atravel.in/motel_motel-corporations]motel corporations[/url]
adventure travel argentina eco travel cheap travel insurance http://atravel.in/cruises stephanie lincoln have gun will travel [url=http://atravel.in/disneyland_history-of-disneyland-paris]history of disneyland paris[/url]

Anonymous said...

air force clothes http://topcitystyle.com/dsquared-funky-cotton-canvas-high-top-sneakers--item676.html womens wide wdth shoes [url=http://topcitystyle.com/roberto-cavalli-women-zip-jacket-orange-white-item1713.html]laurentian mountains map[/url] clothes moths
http://topcitystyle.com/39-men-size28.html kids shoes [url=http://topcitystyle.com/dolce-amp-gabbanna-pants-with-zippers-for-men--item2179.html]designer radiators[/url]

Anonymous said...

ralph lauren paint collection http://topcitystyle.com/diesel-shirts-brand37.html old fashioned stainless steel bathtub [url=http://topcitystyle.com/-v-neck-versace-category91.html]kenmore clothes dryer metal shudder type idler pulley photos[/url] wear ever clothes
http://topcitystyle.com/diesel-new-summer-spring-women-shirt-black-grey-item1941.html used ski clothes [url=http://topcitystyle.com/-hoodies-men-category11.html]fashionnet[/url]

Anonymous said...

trendy maternity clothes http://topcitystyle.com/purple-jeans-color37.html kate shoes spade wedding [url=http://topcitystyle.com/on-sale-shirts-with-colar-type2.html]womens fitness shoes[/url] kleinkeinder
http://topcitystyle.com/family-guy-underwear-brand100.html elegant designers trim [url=http://topcitystyle.com/paul-amp-shark-dress-shirts-brand111.html]chanel replica handbags[/url]

Anonymous said...

globe skate shoes http://topcitystyle.com/black-round-neck-color2.html white bridal shoes flat [url=http://topcitystyle.com/white-pink-roberto-cavalli-color34.html]chicago fashion stylist[/url] cheap trendy clothes
http://topcitystyle.com/on-sale-tops-shirts-with-colar-type2.html ann taylor shoes [url=http://topcitystyle.com/men-jeans-type1.html]extra wide shoes[/url]