Friday, June 12, 2009

letter of good conduct

disebabkan ramai yang tanya, dan terpaksa menjawab setiap kali benda yang sama, jadi saya akan jelaskan prosesnya.

1. download borang letter of good conduct kat sini
2. print 2 copy dan baca dulu betul-betul setiap helaian borang (ada 5 helai semuanya)
3. 2 helaian pertama merupakan borang yang perlu diisi, mengenai butir diri. 2 helaian seterusnya merupakan surat akuan kita.
4. jadi, bawak kesemua dokumen ke mahkamah atau tempat yang ada pesuruhjaya sumpah (seperti di JPN putrajaya) dan tempat yang ada hakim (obviously di mahkamah).
5. minta mereka sahkan borang akuan tu. just tunjuk borang tu, cakap nak sahkan surat akuan untuk request surat kelakuan baik dan jawab apa-apa soalan yang mungkin mereka tanya.
6. then, bawak kesemua borang tu (termasuk surat akuan yang disahkan di mahkamah tadi ) ke kementerian luar negeri, putrajaya bersama salinann IC, pasport yang dah disahkan oleh pegawai yang berkenaan (seperti peg kerajaan kumpulan A etc...) dan duit RM20.
7. berurusan di sana dan surat itu akan diissue dalam masa sejam.

harap membantu.
dan jangan tanya saya lagi.
terima kasih.




8 comments:

i said...

ala nak tanye jugak.

memang kene pergi putrajaya ek?

Aisyah Ismail =) said...

hahaha~ aku gelak guling2 baca post ko kuiukikui.. sian kat cik erni =)

xpe.. biar aisya tlg jawabkn.. soalan i

nope.. x yah gi pon x pe.. mll post pon boleh... send kt alamt kt atas borang first page tu n jgn lupe letak skali sampul surat bersetem utk dhantar sijil ke umah kte.. then br la post ke uni..

nk more info? baca arahan last dlm page 5 borang tu.. tol x cik erni..

p.s: erni.. tolong org byk pahala.. hihi =)

future phenomenon said...
This comment has been removed by a blog administrator.
NaMa SaYa ErNi!!! said...

memang tolong org dpt pahala..tu la sebab aku post kat sini...huh?pehal ngan komen future phenomenon? iklan betol...

Aisyah Ismail =) said...

ea ea saya tau.. erni bukan saje comel.. ttp sgt baik hati (^_^)"

adlan wafi said...

erni, saje nk ckp
i was laughing bace post ni & ble sampai kat pert comment tu, makin gelak lagi...haha

agakla, future phenomenon tu tgh cari publisiti.

skrg, adlan pon x yah bgtau org dh cmne nak buat. just ckp,
"Sile ke blog erni bidin" ;)

NaMa SaYa ErNi!!! said...

haha...lawak la adlan nye komen...

kinkin said...

terbaik ah erni!